maanantai 5. tammikuuta 2015

Päiväretki Porvooseen ja maailman parhaat sämpylät

Ennen uutta vuotta teimme päiväretken talviseen Porvooseen. Se on kuulunut suosikkipaikkoihin kesähelteillä, mutta näyttää lämpimän tunnelmallisen puolensa myös kylmemmällä kelillä. Etanaravintola Timbaali oli harmillisesti sulkenut ovensa juuri ennen joulua, joten siellä vierailu jää kesään. Haimme pienestä suklaapuodista lämpimät kaakaot, mutta muuten emme suklaata viitsineet joulun jälkeen enää enempää ostaa vaikka houkutus oli kova. Löysimme tunnelmallisen ravintolan, jossa tarjoiltiin perinteistä suomalaista kotiruokaa. Paikka oli pullollaan turisteja, mutta mahduimme hyvin joukkoon poronkäristystä syömään. Tässä vähän fiiliskuvia kaupungista.
 


 
 


 

Keksin joulunpyhien ratoksi leipoa ihan perus sämpylöitä, jotka on todella helppo valmistaa ja ovat älyttömän hyviä! Ohje on niinkin yksinkertainen kuin:
 
5dl maitoa
50g hiivaa
1rkl sokeria
1/2 rkl suolaa
12 dl vehnäjauhoja
1/2 dl öljyä
(juustoraastetta/3dl porkkanaraastetta/oliiveja/melkein mitä tahansa tahdot taikinaan sekoittaa)
 
1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää joukkoon sokeri+suola
 
2. Sekoita joukkoon 9dl jauhoja, jonka jälkeen vuorotellen jauhoja ja öljyä jotta taikina irtoaa paremmin kulhosta.
 
3. Anna taikinan kohota 30 min liinan alla.
 
4. Muotoile taikinasta sopivan kokoisia sämpylöitä pellille.
 
5. Anna niiden kohota vielä 15 min liinan alla
 
6. Paista 225 asteessa noin 15 min.
 

 
 Innostuin pyörittelemään samalla vähän lihapullia :D
 
 tomaattinen jauhelihavuoka


2 kommenttia:

  1. Ruuat näyttää hyvältä,mie en oo viel koskaan käyny porvoossa =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siltä ne maistuivat myös! Siinä tapauksessa suosittelen käymään viimeistään kesällä, ihastut ihan varmasti :)

      Poista